Valette Square

Living streets in the heart of the city.

looking across to a row of modern terraces
Client
English Cities Fund
Status
Completed 2021
Sector
Residential
Service
Architecture

Designed for the English Cities Fund, Valette Square is a new residential development of 33 two-, three- and four-bedroom townhouses, located in Salford’s historic and civic core. It is the fourth residential scheme that Buttress has developed in the area for the Fund.

The designs continue the precedent set by the nearby award-winning Timekeepers Square through the delivery of a high-specification sustainable city centre residential neighbourhood.

Exterior shot of a modern residential development.

A key urban design aim was to connect the development with the existing street network and establish a relationship with the neighbouring Timekeepers Square, the adjacent Grade II* listed St Philip’s Church, and the city beyond.

To achieve this, a link from Adelphi Street through to Wilton Place has been created, connecting the neighbourhood to Timekeepers Square.

Lined with trees and other planting, this new ‘green street’ creates a pedestrian route to and from Adelphi Street, providing a physical link and encouraging movement between the two sites.

Exterior shot of a modern residential development.
Exterior image of a modern townhouse development.

A strong vertical dynamic has been taken as the fundamental design principle for the new development. This responds to the area’s existing Georgian vernacular and echoes the appearance of Timekeepers Square, providing a close visual relationship between the two developments.

To reinforce the clarity of the site layout and integrate the new houses into their setting, a limited palette of materials has been chosen. The brick picks up on the grey and white blend found at the neighbouring homes and incorporates red multi tones, referencing the red brick buildings immediately adjacent to the site.

The resulting aesthetic allows the scheme to sit sensitively within both its historic and contemporary context, while also being read as a new, distinct community. 

Exterior shot of a modern residential development.

Given the development’s conservation area setting, an important objective was to create homes that were specifically designed to enhance the area’s built environment whilst advancing towards a low-carbon future.

As a result, the development actively seeks to reduce the impact on the immediate and wider environment. High levels of thermal insulation have been adopted for the walls, floors, roofs, and windows to prevent heat loss, whilst the façades of the homes, punctuated by large-format windows, are designed to optimise daylight with high levels of natural light to principal rooms, reducing the requirement for artificial lighting.

Exterior shot of a modern residential development.
Exterior shot of a modern residential development.

Private gardens have been provided both as an amenity space and to encourage biodiversity within the neighbourhood. A variety of species of planting within the private communal courtyard and front boundary treatments provide further support for biodiversity within the locality.

A new public square has also been created, located between an existing Georgian terrace and the site of a former pub. The entrance to the square features mature trees providing an attractive welcome to residents and pedestrians walking through to Adelphi Street. Within the square, seating areas have been provided, offering opportunities for gathering and interaction between residents and the wider community.

Exterior shot of a modern residential development.

Awards

Housing Design Awards 2020: Shortlisted

Insider North West Residential Property Awards 2022: Housing Development of the Year

Image credits

© Daniel Hopkinson

Meet our team